Jag själv skulle nog säga att jag använt mig av några av dessa principer, exempel Knapphetsprincipen om det har varit något erbjudande på någon produkt har de flera gånger hänt att man tänkt efter om man ska köpa den nu när det är billigare eller om jag ska vänta för att erbjudandet håller i. Samt funderat på om jag verkligen behöver produkten. Jag har själv inte använt mig av principen att få någon annan att köpa något utan jag har mer varit personen som ”stått på andra sidan”. Men självklart har de hänt att man använt sig av denna princip om man velat ha något och tjatat lite extra på sina föräldrar att erbjudandet endast gäller idag.
Jag har också blivit påverkad av aktoritet när jag var mindre så ville jag ha massor med saker som kändisar hade osv. Man trodde att allt som dem hade var bra och de ville man så gärna ha tills man blev större och förstod att allt inte var bra och att man inte behövde allt.
Sociala bevis tror jag alla har varit med om, det händer ofta mer i storstäder när människor helt plötsligt ställer sig vid gatan och börjar uppträda med något. När man kanske då kommer ut från en butik och ser upp till 70 människor som står i en ring och klappar med musik takten är sannorlikheten större att man går dit och kollar vad som händer än att byta riktning och gå därifrån.
Principen gillande är nog inget jag använt mig av för att ”vinna någon” utan de gör man nog automatiskt tror jag, man hjälper självklart de personer som man står nära och tycker om. Om min mormor har svårt att gå i trappor till exempel är det en självklarhet att jag hjälper henne upp istället för att rusa upp på sidan av.
Jag ska analysera reklamannonsen som ligger längst upp i inlägget.

Just den här reklamen har bara använt sig av knapphetsprincipen. Det står att man sparar 1500kr men inte hur länge erbjudandet gäller. Då kan man bli rädd att förlora ett bra pris om man inte köper tvättmaskinen som erbjudandet handlar om denna gång.
Eftersom reklamen innan endast hade jobbat med en av principerna tänker jag analysera en ny reklam från samma firma. På annonsen ser man Dogge Doggelito. Han är en offentlig person och till denna reklam har elgiganten använt sig av aktoritet. Dem vi anser är duktiga och har status lyssnar vi på. Vi härmar de ”kändisarna” säger.
Jag skulle säga att de använt sig av principen gillande också. Det innebär att vi säger ja till dem vi bryr oss om och vill hjälpa dem som vi bryr oss om. Om man gillar den kändisen som är med på reklamen vill man göra som han säger och hjälpa han. Just denna princip skulle kanske passa in bättre om en familjemedlem eller nära vän gör reklam för något.

skriven
Bra analys!